Veštački mišić-Prvi deo


O tome kako napraviti ovaj vazdušni mišić pričaću kasnije jer ni sam nisam još napravio nijedan. Kada budem naparavio nekoliko pisaću detaljno o mojim iskustvima i zapžanjima, trenutno ću samo objasniti šta je to otprilike.

  
Ono sto su ljudi oduvek hteli jeste da se igraju Boga, tacnije da stvore bice ili stvorenje nalik sebi. Da li su razlozi kao Boziji to vec ne znam, a iskreno nije me ni briga. Tehnologija je ono sto nam omogucava sve to, da stvaramo masine-robote koji ce da rade za nas, umesto nas. U tome smo uspeli do jednog dela. Medjutim kako je covek oduvek zeleo da bude Bog i da stvori masinu poput sebe, koja ce obavljati poslove bolje od coveka i moci sama da razlikuje dobro od loseg, e pa do toga ima puno vremena jednostavno nismo jos toliko napredovali i moracemo da sacekamo jos dosta vremena da bi nas ubijale i istrebljivale masine, za sad moracemo sve sami.
  
Kod stvaranja robota koji bi trebalo da zamene coveka voleo bih da rasčlanimo na dve zasebne celine:

-telo i

-um, psiha, razum.(ovo bi bila veštačka inteligencija, ali to ostavljam za neki drugi put)

U ovom slucaju bavićemo samo jednim delom tela. Bavicemo se misićima, buduci da su oni neophodni da bi u ovom trenutku trepnuli dok citate ovo pa sve do komplikovanijih stvari. Sve ostalo ostavljam za neki drugi put. Danasnji roboti, bar ovi poznati, koriste razlicite vrste elektromotora kao sto su servo, step i mnogi drugi. Takodje, koristi se i hidraulika na principu klipova sto je prilicno blizu nasim misicima, ali nisu tako savitjivi itd... Da bih objasnio neke stvari moram prvo pojasniti kako rade nasi misici i zašto su oni kao takvi posebni.

Mšići u ljudskom telu

Misici u nama imaju mogucnost da se opuštaju i skupljaju u zavisnosti sta je potrebno. Cela kontrola se vrsi preko elektricnih impulsa iz mozga ili nervnih zavrsetaka. Misici mogu da se savijaju i nisu kruti kao klipovi hidraulike iz tog razloga mozemo da se prilagodjavamo novim pokretima u gimnastici recimo. Dok vezbamo misici se tegle i savijaju, navikavaju na odredjene pokrete i posle nekoliko meseci vezbe, u stanju smo da nogu stavimo iza vrata. To je zapravo ono sto naucnici hoce da dobiju, mislim nije im cilj da nateraju robota da stavi nogu iza vrata, nego da postignu elasticnost misica.



Sredinom 50-ih pronadjeno je jednostavno resenje za ovaj problem, namesten je sistem koji oponasa rad misica i savitljiv je. Ti misici medjutim nisu radili na elektricne signale kao ovi u nasem telu, nego na kompresovan vazduh sto sada nije problem, ali tada je bio i to jako velik jer elektro-ventili tada nisu bili toliko razvijeni i njihova kontrola nije bila precizna kao danas. Zbog toga je ovaj princip bio zanemaren decenijama. Danas se naucnici ponovo vracaju ovom principu jer je jednostavan, i ispunjava dobar deo zahteva i prateca oprema je sada vise nego dovoljno razvijena.
Veštačk mišić, prototip ručne izrade

  
DARPA je jedna od istrazivackih agencija koj se vratila ovom principu kao i mnogi drugi. Sistem ovih misica je toliko jednostavan da ga svako od nas moze namestiti kod kuce i to za male pare a vecina sigurno ima vec u svojoj kuci sve sto je potrebno za izradu. Posle eksplozije filma "Iron Man" koji je inspirisao na hiljade ludaka sirom sveta da prave odelo, iz tog razloga ovaj princip je postao poprilicno zanimljiv. Pa tako sada mozemo na internetu videti stotine snimaka o tome, a neki su prilicno impresivni, evo na primer ovaj mladic je namestio da ove vestacke misice moze da kontrolise pomocu impulsa svojih misica.



E sad gledajuci i citajuci mnoge forume shvatio sam da je sve ovo jako zanimljivo i zabavno, za početak cu probati da namestim jednu ruku koja bi trebala da liči na ovu moju ljudsku koju koristim da vam pisem ovo. Ruka će biti bez prave sake jer je to poseban deo. Za sada cu se baviti proucavanjem ljudske ruke i pozicije misica. Znaci vracam se na 8-mi razred osnovne skole, kada vidim sta je sve neophodno počeću sa prikupljanjem delova za izradu misca, ceo sistem će biti kontrolisan pomocu svemocnog Arduina una, oko toga koje cu ventile koristiti kao i creva videću posle kada utvrdim šta mi je sve potrebno. Ideja je da kao i na snimku gore pokretanjem svoje ruke saljem impulse do mehanicke i da kretanje bude sto slicnije.

O tome kako napraviti ovaj vazdušni mišić pričaću kasnije jer ni sam nisam još napravio nijedan. Kada budem napravio nekoliko pisaću detaljno o mojim iskustviva i zapžanjima, trenutno ću samo objasniti šta i kako.


Blagovremeno ću pistai o tome kako napreduje projekat i šta su novine, naravno svi vasi komentari i preporuke su dobrodošli. Ako neko ima već iskustva sa ovim voleo bih da se javi da popričamo ili ako neko prosto želi da se zabavi, neka se javi.

Коментари

Популарни постови